Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПАРАСТОС ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 79 ГОДИШЊИЦЕ ОД ПРОБОЈА „СРЕМСКОГ ФРОНТА“

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, 12. априла 2024. године, у спомен-комплексу ,,Сремски фронт” у Адашевцима код Шида, у храму Светог Стефана Штиљановића служен је парастос пострадалима током ратних операција на Сремском фронту (које су трајале од 21. октобра 1944. до 13. априла 1945. године), а поводом обележавања 79. годишњице.

Са почетком у 11:15 часова, звоно са црквеног торња означило је почетак парастоса, који је служио изасланик Преосвећеног Епископа Василија, игуман Јустин (Стојановић), уз саслуживање свештенства Архијерејског намесништва шидског и ђакона сремскокарловачке Саборне цркве Марка Стефановића. Парастосу су присуствовали државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, господин Зоран Антић, представници општинске самоуправе из Шида, представници више удружења бораца, потомци пострадалих, школска деца и грађани из више градова и места.

После парастоса, присутнима се обратио игуман Јустин, који је између осталог рекао:

„Данас се налазимо на мученичком месту, на коме је, благословом Епископа Василија, а уз подршку добрих људи, пре неколико година подигнут православни храм, посвећен Светом Стефану Штиљановићу (светитељу из 15. века који је бранио свој српски православни народ од тадашњег турског зулума), у коме, у овим данима часног поста, узносимо молитве Васкрсломе Христу за покој душа свих невино пострадалих војсковођа и војника који су на овом потесу пострадали у великом броју (преко 35.000 душа) ради идеала одбране своје отаџбине и имена српског и православног, крајем 1945. године. Да је ово мученичко место, само једно од многих, на потесу од Јадовна, многих крашких јама по Велебиту, Мраковици, Козари, Јасеновцу, Јајинцима, Крагујевцу… да је у време владавине комунизма – идеологије једноумља, под велом братства и јединства, била таква пракса да се о српским жртвама није јавно говорило, да се не би други народи и народности вређали, да су често пута оваква места страдања била сакривена, необележена или пак забетонирана; да је Србија после завршетка рата 1945. остала опустела, без подмлатка, да су остале многе мајке завијене у црнину, многи без својих родитеља и деце…“

После парастоса у цркви, колона присутних је кренула ка централном споменику где је положено цвеће. Присутнима се у име Владе Републике Србије обратио државни сектетар господин Зоран Антић, истакавши да, жртве које су дате у борбама на Сремском фронту и у борби нашег народа за слободу у Другом светском рату нису биле узалудне. Венце код спомен обележја су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Аутономне Покрајине Војводине, Сремског управног округа, Сремске Митровице, Општине Шид, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а, као и делегације удружења бораца и ветеранских удружења, удружења грађана и представници дипломатског кора у Србији.