Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ВЕЧЕРЊЕ ВЕЛИКОГ ПЕТКА У САБОРНОМ ХРАМУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

На Велики петак, 3. маја 2024. године, у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима служена је свечана вечерња служба са изношењем плаштанице. Уз саслужење карловачког катедралног клира, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије началствовао је богослужењем које симболише погреб Господњи и предводио је део вечерње службе на ком се плаштаница полаже на Христов гроб.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј–ставрофор мр Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија, протојереј–ставрофор Бранислав Поповић, умировљени архијерејски намесник румски, јереј Станко Лакетић, настојатељ Саборног храма у Сремским Карловцима, јереј Бојан Нинковић, секретар Епархијског управног одбора, епархијски протођакон Горан Власац, секретар Црквеног суда и ђакон Марко Стефановић из Сремских Карловаца.

По обављеном богослужењу, Преосвећени Владика Василије поучио је сабрани верни народ о несхватљивом злочину Јудине издаје, која се трагично протеже кроз дугу историју Богоотпадништва човековог. Позвао је све присутне да упорно преиспитују своје душе, као и да се јасно покају за све моменте сопствене издаје нашег Господа и Његовог учења, замоливши их очински да се „док приступају Светој плаштаници, у себи помоле Богу да нам подари мир и да угаси ратна жаришта која букте широм света, од Украјине до Свете земље“.