Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ, ЗАВЕТНЕ СЛАВЕ У КУКУЈЕВЦИМА

У Недељу Антипасхе (Томину недељу) и на празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2024. године, парохија у Кукујевцима прославила је овог великог угодника Божијег нашег рода као своју заветну славу.

Прослава је започела Светом Литургијом у парохијском храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице, коју су служили протојереј Милан Пршић, парох шидски и протонамесник Сава Симић. За певницом су појали вероучитељ Марко Јефтенић и теолог Александар Јефтенић. Светој Литургији су, уз бројни верни народ, присуствовали и представници локалне власти, предвођени председником Општине Шид, господином Зораном Семеновићем и председницом МЗ Кукујевци, госпођом Драганом Марић Дреновац. Поред представника власти, у светом храму су се налазили и представници школе ОШ ,,Бранко Радичевић“ у Кукујевцима, запослени у Дому здравља Кукујевци, као и представници осталих институција у месту.

По завршетку Свете Литургије, свештенство и верни народ, литијски и уз појање црквених песама, дошли су до дрвета записа, где је обављен пригодан свештени чин, којем су молитвено присуствовали протојереј Бојан Цветковић, парох беркасовачки и јереј Бранислав Лукић, парох бачиначко-гибарачки. Запис је обновљен воштаним крстом, заливен вином и покропљен светом водицом. Том приликом, на иницијативу председнице МЗ Кукујевци, госпође Драгане Марић Дреновац, засађен је и освештан нови запис, који представља дар господина Зорана Семеновића, председника општине Шид.

По освештању записа, свештенство и верни народ су се поново сабрали у светом храму, где је обављен обред резања славских колача и освештања славских дарова, које су принели овогодишњи кумови славе, Саша и Неда Амановић из Кукујеваца, који су том приликом даривали свети храм пригодним поклонима, примивши за тај чин несебичне љубави захвалницу парохије кукујевачке. Кумство за идућу годину прихватила је госпођа Милка Болић.

После обављеног обреда, надахнуту беседу одржао је протојереј Милан Пршић, а након проте Милана беседио је и надлежни парох кукујевачки, протојереј-ставрофор Душан Чавка, заблагодаривши братији свештеницима који су служили Свету Литургију на показаној љубави, кумовима славе, као и бројном верном народу на учешћу у евхаристијском сабрању.

Након богослужења приређена је трпеза љубави, трудом и љубављу кумова славе Саше и Неде Амановић.

РАДУЈ СЕ ВАСИЛИЈЕ СВЕТИ, ПОХВАЛО РОДА НАШЕГА!

 

Текст и фотографије: Протојереј-ставрофор Душан Чавка, парох кукујевачки