Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Поклоничко путовање парохијана храма Вазнесења Господњег из Руме

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа Сремског Господина Василија, парохијани Храма Вазнесења Господњег из Руме, на челу са протојерејем Драганом Арсеновићем, пошли су на једнодневно поклоничко путовање светињама Темишварске епархије, српским манастирима Светог Ђорђа и Бездину, као и нашој цркви у Араду, 19. маја 2024. године.

Прво смо посетили манастир Светог Ђорђа, средњовековни манастир и задужбину светородне династије Бранковића. Срдачно нас је дочекао сабрат ове светиње отац Јаков и потом нас је упознао са историјом и значајем манастира за Србе на тим просторима. Поклонили смо се моштима Светог Ђорђа и веригама којима је, по предању, био окован. Обишли смо и музеј, у оквиру манастира, који је посвећен знаменитом архимандриту Павлу Кенгелцу.

У Араду смо посетили храм Светих апостола Петра и Павла, познатијем као Српска црква, задужбину Јована Текелије, прадеде чувеног Саве Текелије. Протојереј-ставрофор Огњен Плавшић, старешина овог храма, такође нас је срдачно дочекао, као своје сународнике из матице. Захваливши се свом љубазном домаћину продужили смо пут до манастира Бездина, наше крајње одреднице овог ходочашћа, где нас је дочекао отац Иларион. Поклонили смо се моштима Светог Кирила Цветковића, који је пострадао бранећи православну веру. У манастиру смо боравили неко време, захваљујући нашем љубазном домаћину, који нас је испратио речима да опет поново дођемо у ову древну светињу нашег народа.

Благодарни Богу на овом дару, као и нашем Архијереју на благослову, а радосни што смо се сусрели са нашим сународницима у једној страној, мада православној земљи, пошли смо назад за Србију.

 

Текст и фотографије: Јелена Арсеновић