Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПРАЗНИК СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

На дан када наша света Црква прославља празник Светих Кирила и Методија, у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима служена је Света Литургија. Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Василије Черепко, старешина храма Свете браће Кирила и Методија у Прагу (Православна Црква чешких земаља и Словачке), уз саслужење јереја Бојана Нинковића, секретара Епархијског управног одбора Епархије сремске, јереја Станка Лакетића, старешине сремскокарловачког Катедралног храма и професора у Богословији Светог Арсенија и епархијског протођакона Горана Власца, секретара Црквеног суда. Светој Литургији је молитвено присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије.

На крају богослужења, крстоносни протојереј Черепко поздравио је Преосвећеног Владику Василија, као и све сабране у Саборном храму, а потом му и поклонио икону Светих новомученика чешких, који су пострадали од нациста током Другог светског рата.

Данашњи празник је тесно везан за дугу традицију Богом спасаване Епархије сремске, како је, још пре више деценија, забележио блаженопочивши сремски епископ др Андреј (Фрушић): „Сирмијум је цветао као митрополија у Источно-римском царству, све до 582. године, док га нису срушили Авари. Тада је све престало, а успомена на Сирмијум остала је само у званичној титули Светог Методија, учитеља словенског“. Наиме, постоји теорија по којој је Свети Методије, пре 880. године, постављен за епископа сирмијског, што се закључује на основу познатог податка да му је поверена „столица Светог Андроника“, који је по предању био архипастир овог подручја и под чијом су се јурисдикцијом налазили Панонија, Београд, као и ондашња Србија кнеза Мутимира.