Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

КУРСКА ИКОНА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

У суботу, 15. јуна 2024. године, у параклису Светог великомученика Димитрија у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, крај чудотворне иконе Мајке Божије Курске, Свету архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство Епископ јегарски и изабрани лондонски и великобританско-ирски Г. Нектарије, у присуству свих гостујућих архијереја Руске православне заграничне цркве, као и Високопреосвештеног Митрополита сремског Г. Василија.

У вечерњим сатима икона Пресвете Богородице свечано је унета у Саборну цркву Светог оца Николаја где је Високопреосвештени Митрополит Василије са карловачким свештенством служио вечерње богослужење и акатист Мајци Божијој у присуству великог броја верника који су дошли на поклоњење великој светињи.

У недељу, 16. јуна, Свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог оца Николаја служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит источно-амерички и њујоршки Г. Николај, уз саслужење Митрополита берлинског и немачког Г. Марка, Митрополита сремског Г. Василија, Архиепископа монтреалског и канадског Г. Гаврила, Архиепископа чикашког и средње-америчког Г. Петра, Епископа јегарског и изабраног великобританско-ирског Г. Нектарија, као и свештеника и ђакона двеју Цркава. Храм је био испуњен мноштвом верног народа који је дошао да се поклони Мајци Божијој и узме учешћа у овом историјском догађају којим је учињен спомен на боравак православног руског братског народа на нашим просторима између два светска рата.

Након Свете Литургије, Високопреосвештени Митрополит Василије поздравио је уважене госте, подсетивши се историјских веза руског и српског народа и нарочито боравка руске браће у Карловцима пре стотину година. У знак вечне брате љубави Митрополит Василије уручио је првојерарху Руске заграничне Цркве Г. Николају високо одликовање Епархије сремске, орден Светог Арсенија Сремца.

Високопреосвештени Митрополит Николај узвратио је, заблагодаривши на љубави и гостопримству, и Архипастиру сремском на благослов подарио икону Светог оца Јована Шангајског.