Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Слава румског храма Силаска Светог Духа на апостоле

На други дан празника Силаска Светог Духа на aпостоле, 24. јуна 2024. године, Саборни храм у Руми прославио је своју славу. Светом Литургијом је началствовао презвитер Станко Лакетић, старешина Саборног храма у Сремском Карловцима и професор Богословије Светог Арсенија, уз саслужење презвитера Немање Теофиловића и презвитера Страхиње Џамбића.

По прочитаном Јеванђелском одељку пригодну беседу окупљенима је упутио је презвитер Станко Лакетић. Након Свете Литургије уследила литија око храма, док су у порти освећени жито и колач. Старешина храма, протонамесник Душан Вишекруна честитао је празник свим присутнима и позвао их на послужење припремљено у порти. Храмовној слави је, ове године, кумовала породица Станојчић,из Руме.

Славу саборног храма у Руми већ десети пут увеличало је и присуство чланица АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме, које су се нашле у улози “Краљица” и поново оживеле стари народни обичај. Вођене својим уметничким руководиоцем, Петром Пецом Поповићем, „Краљице“ обучене у лепу народну ношњу, након што су се причестиле у храму Силаска Светог Духа на апостоле, кренуле су у опход по румским домовима, певајући домаћинима за берићет, добро здравље и сваки успех.

 

Текст и фотографије: Милан Романовић, апсолвент ПБФ-а