Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Прослава Светих првоврховних апостола Петра и Павла у Доњем Товарнику

По свој земљи изиђе глас њихов и до крајева васељене речи њихове.

 

На празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла, 12. јула 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ сирмијски и Митрополит сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску литургију у Доњем Товарнику, поводом славе овдашњег парохијског храма. Том приликом, Високопреосвећеном Митрополиту су саслуживали архијерејски намесник пећиначки протојереј Бојан Мијановић, јереј старопазовачки Саша Милијашевић и епархијски протођакон Горан Власац, уз присуство великог броја благочестивих верника. Благољепију Евхаристијског славља дорпинели су својим певањем вероучитељи Архијерејског намесништва пећиначког: Бојана Радивојевић, Марко Ракић и Марко Палежевић.

По причешћу верника Светим Тајнама Христовим, Високопреосвећени Митрополит обратио се верном народу својом архијерејском поуком, истакавши значај првоврховних апостола Петра и Павла, који су, својом чврстом вером и благодаћу Божијом, успели да пронесу реч Божију до крајева васељене, не жалећи труда, што су и посведочили проливши своју крв за Господа. Високопреовећени Митрополит је још подвукао да таквим примерима и ми треба да се надахњујемо, као и да стремимо њиховој вери и љубави према Господу.

Након резања славског колача који су припремили овогодишњи кумови храма, господин Милорад Пантић, са својом породицом, присутнима се обратио месни јереј Мићо Ристић, захваливши се, у име свих сабраних, Високопреосвећеном Митрополиту зато што је својим присуством увеличао данашњи празник, а такође је заблагодарио и кумовима храма који увек штедро помажу своју Свету Цркву.

По завршету обреда, трудом кумова је уприличена богата посна славска трпеза за све присутне вернике, где су у празничном расположењу окончане данашње агапе.

Извор: Архијерејско намесништво пећиначко